Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları
Doç. Dr. İclal ATTİLA
Konu Başlıkları
-Dünya ve Türkiye Ekonomisi İçinde Kobilerin Yeri
-Genel Olarak Aile Şirketleri
-Kurumsal Yönetim
-Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Süreci
Aile şirketleri, büyümek ve rekabet güçlerini artırmak için uyguladıkları stratejilerden istedikleri performansı elde etmekte zorlanmakta, ancak doğru stratejiler uygulayabilmeleri halinde büyüme gösterebilmekte ve bu köklü değişim sürecinde yönetimsel bir desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu destek de “Kurumsal Yönetim” kavramı ile açıklanmaktadır.
Kurumsal yönetim kavramı, öncelikle halka açık anonim şirketler için düzenlenmiş olmasına rağmen, şirketlerin faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürebilmelerine doğrudan etkisi nedeniyle, zaman içinde hisseleri borsada işlem görmeyen (halka kapalı anonim şirketler) dolayısıyla aile şirketleri içinde giderek daha fazla gündeme gelmeye başlamıştır.
Günümüzde yönetim, şirketlerin yalnızca içsel fonksiyonlarına ilişkin faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yöneltilmesi, koordinasyonu ve denetimi ile sınırlandırılmamakta, şirketin ilişki içerisinde bulunduğu çıkar grupları ile ilişkileri de bu kavram içerisinde ele alınmaktadır. Bu bağlamda, kurumsal yönetim kavramı da, aile şirketlerinden kurumsal şirketlere doğru ilerleyen sürecin yeni bir aşaması olarak nitelendirilen ve şirketlerin çıkar gruplarına karşı olan sorumluluklarını ön plana çıkaran bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu kapsamda hazırlanan bu kitap dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Dünya ve Türkiye ekonomisi içinde KOBİ’lerin yeri ve önemine değinilmiştir. İkinci bölümde aile şirketleri kavramı açıklanarak, aile şirketlerinin özellikleri, güçlü ve zayıf yönleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kurumsal yönetim kavramı anlatılarak, kurumsal yönetim ilkeleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise aile şirketlerinde kurumsallaşma ve kurumsal yönetim süreci anlatılmıştır.