Konkordato Komiserinin Kontrol Listesi
Prof. Dr. Ali Cem BUDAK
Doç. Dr. Serdar KALE
Son bir yıldır bizi telefonla arayan veya meslek çevresinde tesadüf ettiğimiz dost meslektaşlarımızdan işittiğimiz sorular içinde konkordatoyla ilgili olanların çokluğu dikkatimizi çekmekte, bu sorular arasında alacaklıların alacaklarını bildirmeye hangi aşamada davet edilecekleri, rehinli mallara değer takdirinin ne zaman yapılacağı, rehinli alacaklılarla müzakerenin alacaklılar toplantısından önce mi sonra mı gerçekleştirileceği gibi meseleler yer almaktadır.
Aynı dönemde yine konkordatoyla ilgili olarak alacaklılar toplantısı ilanı yerine alacaklılar kurulu adı altında ilan yapılması, geçici mühlet içerisinde alacaklıların alacaklarını bildirmeye davet edilmesi, komiserlik adresi olarak borçlunun adresinin gösterilmesi, alacak bildirimi yapılırken başvuru harcı talep edilmesi gibi işlemler ise karşılaştığımız hatalı uygulamalar arasındadır.
Yakın zamandaki bu tecrübenin akla getirdiği düşünce ile hazırlanmış olan bu kitapç ık konkordato ile ilgili bir şerh ya da sistematik eser olmaktan çok uzak olduğu gibi bir “konkordato el kitabı” da değildir. Kitapçığın maksadı, konkordato konusunda uygulamacılara başlıca hangi işlemlerin hangi sırada ve ne şekilde yapılacağını ana hatlarıyla ve örneklerle, ilgili mevzuat hükümleri de eklenerek, göstermekten ibarettir. Yazarlar hacmi ve kapsamı çok sınırlı bu çalışmayı hazırlarken doktrin tartışmalarına yer vermemişler, hazırladıkları belgelerle yön vermeye çalıştıkları yaygın uygulamayı esas almışlardır.
Doktrinde tartışmalı olan hususlarda yazarların ve yakın çalışma arkadaşlarının görüşleri için İcra ve İflas Kanunu Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Öztek ve İcra ve İflas Kanunu Bilim Komisyon üyeleri Doç. Dr. Müjgan Tunç Yücel ve Doç. Dr. Bilgehan Yeşilova ile birlikte kaleme alınan Yeni Konkordato Hukuku (Adalet Yayınevi 2019) başlıklı şerhe başvurulabilir.