Donanımlı ve Sorumlu İnsan-Hakim
Ali Em
Eserin adının ‘Donanımlı ve sorumlu insan - hâkim’ olarak verilmesi, okurlarca ilk anda ilgisiz ve bağlantısız bulunabilir. Adın konulma nedenini belirtmek bakımından, konunun açılması gerekir. Bu bağlamda, ‘Mülkün temeli adalet olduğu’ özdeyişinden yola çıkılarak, mülk ile adaletin ne kadar iç içe olduğu görülür. Mülkün eş anlamlısı olan hukuk devletinin esaslı unsurlarından birisinin insan, adaletinde gerçekleşmesinde ana unsurun hâkim olduğu gözetildiğinde, böyle bir adın verilmesinin ne kadar isabetli ve yerinde olduğu anlaşılacaktır.
Diğer yandan, İnsan üzerine yazmamın, iki önemli karşılığı vardır.
Birincisi; insanın kendisini tanıması, hayatının başlangıcından bitimine kadar olan süreç de donanımlı ve sorumlu insan olmanın gerekleri olan; İnsani değerleri, bilgi ve becerileri edinmede ve kazanmada; kendinin, ailesinin, eğitim ve öğretim kurumlarının, çevrenin ve toplumun etki ve katkıları yaş dönemlerine göre belirtilmiştir.
İkincisi ise; toplum içerisinde insanın görev ve sorumlukları, birbirlerine karşı davranışları ve sorumlulukları, toplumun da insana karşı görev ve sorumlulukları ayrıntılı olarak verilmekte ve bunlara ilişkin kurallar ile yerleşim yerlerinin ve konutların, insan yaşamı üzerine etkileri açıklanmaktadır.
Hâkimlik mesleğine ilişkin nitelikler, bağımsızlığın ve tarafsızlığın temel esasları; meslektaşlara ve gelecekte görev alacak olanlara, ışık olmak ve tecrübelerin yol göstericiliğini yapmak; ayrıca, yaşanmış olayların, genç meslektaşlara örnek teşkil etmesi bakımından, birer anı olarak verilmektedir.
Bu çalışmanın baskın anahtar sözcükleri; başarı, donanım, eğitim ve öğretim, çocuklar, insani değerler, toplum düzeni, sağlık, sosyal yaşam, hâkim, adil yargılanma, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibileridir.
Toplumsal yaşamda sorun olarak görülen ya da daha iyi olması düşünülen konular hakkında, muhtelif tarihlerde kaleme aldığım makaleler, yararlı olur düşüncesiyle bir kerede toplu olarak toplumun bilgisine sunulmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)