İdari Yargı Mevzuatı
Prof. Dr. BahtiyarAKYILMAZ
Prof. Dr. Murat SEZGİNER
Prof. Dr. Cemil KAYA
İdari Yargı Mevzuatı
Anayasa / İdari Yargı
14. Baskı
Ekim 2021
Prof. Dr. Bahtiyar AKYILMAZ
İdare Hukuku Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Murat SEZGİNER
İdare Hukuku Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Cemil KAYA
İdare Hukuku Öğretim Üyesi
Anayasa
İlgili Kanunlar
Mahkeme Kararları
Kaynaklar
İçindekiler
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
İdari Yargı Genel Kaynaklar
Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun
Kaynaklar
Danıştay Kanunu
Kaynaklar
Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu Ve Görevleri Hakkında Kanun
Kaynaklar
İdarî Yargılama Usulü Kanunu
Kamu Hizmetleri İle İlgili İmtiyaz Şartlaşma Vesözleşmelerinden Doğan Uyuşmazlıklarda Tahkim Yoluna Başvurulması Halinde Uyulması Gereken İlkelere Dair Kanun. 411
Hukuk Muhakemeleri Kanunu
(İYUK m. 31 ile yollama yapılan hükümler)
Önsöz
1995 yılında ilk basısını İdare Hukuku Mevzuatı adı altında yaptığımız bu çalışma, bugün için ondan ayrı olarak basımı gerçekleşen ve idari yargı ders müfredatı çerçevesinde sıkça kullanılan kanunların, bu kanunların düzenleme alanı ile ilgili literatürün ve çeşitli hükümlere ilişkin yargı kararlarının özetlerinin yer aldığı bir eserdir. Bu tür çalışmalar, öğrenciye ve/veya uygulayıcı ya da araştırmacılara çalışmalarında yardımcı olmak için ek açıklamalarla ya da konuyla ilgili önemli yargı kararları ile sunulan sabırla, dikkatle ve sistematik olarak yapılan eserlerdir.
Bilindiği üzere 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren üç dereceli yargı sisteminin kabul edilmesi ile yargı organının teşkilat ve yargılama usullerinde yaşanan önemli değişim, 21 Ocak 2017 tarihli Anayasa değişikliği ile devam etmiş ve idari yargı da dahil yargıda bir reform süreci yaşanmıştır. Son yıllarda içtihatları ile dikkat çeken Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Anayasa değişikliği ile kaldırılmış ve iş yükü sivil idari yargıya devredilmiştir.
Bu basıda Anayasa değişikliği ile varlığına son verilen Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin teşkilat ve yargılama usulüne ilişkin 1602 sayılı Kanun mevzuattan çıkarılmış; mevzuatta ve içtihatta söz konusu olan değişiklikler ilgili kısımlara işlenmiş ve kaynakça da güncellenmiştir.
Değerli meslektaşlarımızdan ve sevgili öğrencilerimizden gelen öneri, istek ve katkılarla bugün bir yeni baskısını daha gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın, hukuk devleti yolunda, idare hukuku alanında çalışanlara sağlayacağı her türlü katkı bizleri son derece memnun edecektir.
Çalışmanın herkese yararlı olmasını dileriz.
AKYILMAZ/SEZGİNER/KAYA