Vergi, Muhasebe ve Denetim Terimleri Sözlüğü, Türkçe-İngilizce, İngilizce-Türkçe
"Vergi, Muhasebe Ve Denetim Terimleri Sözlüğü, Türkçe-İngilizce, İngilizce-Türkçe
Sunuş
Gelirler Kontrolörleri 72 Yıldır Maliye Bakanlığı Merkez Denetim Elemanı Olarak Kanunların Verdiği Yetki Çerçevesinde Türkiye Genelinde Vergi İncelemesi Yapmakta Ve Ayrıca Gelir İdaresinin Birimlerinin Teftişi Görevini De Başarı İle Yürütmektedirler. Vergi İnceleme Yetkisini Vergi Usul Kanunu'nun 135. Maddesinden Alan Gelirler Kontrolörleri, Bugüne Kadar Olduğu Gibi Bundan Sonra Da Kendilerine Verilen Görevleri Yerine Getirirken; Dürüstlük Ve Adalet Anlayışı İçerisinde Keyfilikten Uzak, Hiçbir Makam Ve Kişinin Etkisinde Kalmadan, Hukukun Üstünlüğü Ve Mükellef Haklarını Gözeterek Bağımsız, Tarafsız Ve Objektif Olarak Hareket Edeceklerdir.
Bir Kariyer Mesleği Olan Gelirler Kontrolörlüğü Mesleğinin Mensupları, Almış Oldukları Üst Düzey Eğitim, Sahip Oldukları Bilgi Birikimi, Tecrübe Ve Etkinlik İle Çağdaş Denetim İlke Ve Tekniklerini Kullanarak Mükellef Nezdinde Vergi Bilinci Ve Vergiye Gönüllü Uyumun Yaygınlık Kazanmasına Katkıda Bulunmaktadırlar. Kamu Görevini İfa Etmelerinin Yanı Sıra, Çeşitli Konulardaki Bilgi Birikimlerini Kamuoyuyla Paylaşmayı, Onlara Bilgi Aktarmayı İlke Edinmişlerdir. Kalkınmış Bir Türkiye İçin Üzerine Düşen Görev Ve Sorumlulukları Layıkıyla Yerine Getirme Gayreti İçinde Olan Gelirler Kontrolörleri, Sahip Oldukları Üstün Vasıflar Ve Vizyon İle Ülkemizin Nitelikli Eleman İhtiyacını Karşılayarak Geleceğe Güvenle Bakmaktadırlar.
Günümüzde Finansal Piyasaların Küreselleşmesi, Çokuluslu Şirketlerin Ortaya Çıkması, Ekonomik Birlik Oluşturma Hedefleri Gibi Gelişmeler, Muhasebe Düzenlemelerinin Uyumlaştırılması Gerekliliğini Ortaya Çıkarmıştır. Ülkemizde De, Bu Gelişmelere Paralel Olarak Bir Takım Yasal Düzenlemeler Yapılmıştır. Kurumlar Vergisi Kanunu'na Transfer Fiyatlaması Ve Kontrol Edilen Yabancı Kurum İle İlgili Düzenlemeler Dahil Edilmiş, 1 Ocak 2005 Tarihinden İtibaren De Borsaya Kayıtlı Şirketler Ve Bankalar Yönünden Uluslararası Muhasebe Standartlarına Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarının Uygulamaya Konulması Kararlaştırılmıştır. Ayrıca, Temel Kanun Niteliğindeki Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısında Da, Sermaye Şirketleri İçin Öngörülen Denetim Uygulamasının Uluslararası Denetim Standartlarıyla Uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına Göre Yapılması Gerektiği Belirlemesi Yapılmıştır. Vergileme, Muhasebe Ve Denetim Alanlarındaki Bu Gelişmeler İlgili Meslek Mensuplarının Yalnızca Yerel Literatürü Değil, Yabancı Literatürü De Yakından İzlemesini Gerekli Kılmıştır.
Meslektaşlarımız Gelirler Başkontrolörü Bayram Özcan İle Gelirler Kontrolörü Salih Tanrıkulu Tarafından Ulusal Mevzuat İle İlgili Uluslararası Literatürün Titizlikle Taranması Sonrasında ""İngilizce-Türkçe Ve Türkçe-İngilizce"" Olarak Hazırlanan, Vergi, Muhasebe Ve Denetim Terimleri Sözlüğü Bu Alanda Önemli Bir Boşluğu Dolduracak Kaynak Bir Çalışma Niteliğindedir. Gelirler Kontrolörleri Derneği Olarak Böyle Bir Eseri Sizlerin Beğenisine Sunmaktan Mutluluk Duyuyoruz. Bu Denli Emek Yoğun Bir Çalışmanın Hazırlanmasında Büyük Bir Özveri Gösteren Meslektaşlarımızı Kutluyor, Kitabımızın Baskı Aşamasına Gelinceye Kadar Emeği Geçen Gelirler Kontrolörleri Camiasının Değerli Mensupları İle Baskı İşlemlerini Gerçekleştiren Kurtiş Matbaacılık Çalışanlarına Teşekkür Ediyor Ve Bu Özgün Eserin Tüm Kullanıcılara Yararlı Olmasını Diliyorum. Ankara, Mayıs 2008
Burhan Düz
Gelirler Kontrolörleri Derneği
Genel Başkanı
Onsoz
Globalleşme İle Birlikte Ekonomik Faaliyetlerin Her Zamankinden Daha Fazla Uluslararası Bir Boyut Kazanması, Uluslararası Vergilemenin Ve Uluslararası Muhasebe Ve Denetim Standartlarının Uygulamasının Önemini Artırmıştır. Ülkemizde De, Bu Gelişmelere Paralel Olarak Bir Takım Yasal Düzenlemeler Yapılmıştır. Kurumlar Vergisi Kanunu'na Transfer Fiyatlaması Ve Kontrol Edilen Yabancı Kurum İle İlgili Düzenlemeler Dahil Edilmiş, 1 Ocak 2005 Tarihinden İtibaren De Borsaya Kayıtlı Şirketler Ve Bankalar Yönünden Uluslararası Muhasebe Standartlarına Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarının Uygulamaya Konulması Kararlaştırılmıştır. Ayrıca, Temel Kanun Niteliğindeki Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısında Da, Sermaye Şirketleri İçin Öngörülen Denetim Uygulamasının Uluslararası Denetim Standartlarıyla Uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına Göre Yapılması Gerektiği Belirlemesi Yapılmıştır.
Vergileme Ve Muhasebe Alanlarındaki Bu Gelişmeler İlgili Meslek Mensuplarının Yalnızca Yerel Literatürü Değil Yabancı Literatürü De İzlemesini Gerekli Kılmıştır. Vergi Ve Muhasebe İle İlgili Yabancı Terimlerin Bilinmesi Bu Takibi Kolaylaştıracaktır. Bu Düşünceden Hareketle Böyle Bir Sözlük Hazırlanmıştır.
Bu Sözlükte Vergi, Muhasebe Ve Denetim Terimlerinin Ait Oldukları Bağlamda Türkçe-İngilizce Ve İngilizce-Türkçe Karşılıklarına, Özellik Arz Eden Durumlarda İse Kısa Açıklamalarına Yer Verilmiştir. Sözlükte Terimlerin Bire Bir Sözlük Anlamları Yerine, Ülkemiz Uygulamasında Ya Da Uluslararası Literatürde Yerleşmiş Kavram Karşılıkları Tercih Edilmiştir. Bu Nedenle, Bazı Terimlerin Karşısında Aynı Anlama Gelen Birden Fazla Türkçe/İngilizce Karşılık Görülebilecektir.
Sözlükte Yer Alan Vergi Ve Muhasebe İle İlgili Terimlerin İngilizce Karşılıklarının Büyük Bir Kısmı Yabancı Literatür Taranmak Suretiyle Belirlenmiştir. Bu Amaçla Abd, İngiltere, Kanada, Avustralya Ve Diğer Birkaç Resmi Dili İngilizce Olan Ülkelerin Vergi Kanunları Genel Hatlarıyla Taranmış, Almanya Ve Fransa Vergi Mevzuatı İle İlgili İngilizce Metinler İncelenmiş, Uluslararası Ve Abd Muhasebe Ve Bağımsız Denetim Standartları Gözden Geçirilmiştir. Ayrıca, Oecd Ve Avrupa Birliği'nin Bu Konulardaki Çalışmaları Da İrdelenmiştir.
Doğaldır Ki, Bu Çalışma Kişisel Çabaların Bir Ürünüdür Ve Her Zaman İçin Geliştirilmeye Muhtaç Olacaktır. Bu Nedenle, Katkıda Bulunmak İsteyenlerin Önerilerini, Veya
E-Mail Adreslerine Elektronik Posta Yoluyla Göndermeleri Bizleri Son Derece Memnun Edecektir.
Son Olarak, Mensubu Olmakla Her Zaman Onur Duyduğumuz Gelirler Kontrolörleri Camiasına Olan Şükran Duygularımızla, Bizi Daima Teşvik Eden Üstat Ve Meslektaşlarımıza, Başta Dernek Başkanı Sn. Burhan Düz Ve Gelirler Kontrolörü Mustafa Tan Olmak Üzere Gelirler Kontrolörleri Derneği Yönetim Kurulu Üyelerine Katkılarından Dolayı Teşekkürü Borç Biliriz.
Tüm Kullanıcılara Yararlı Olması Dileklerimizle,
28 Nisan 2008, İstanbul
Bayram Özcan Salih Tanrıkulu
Gelirler Başkontrolörü Gelirler Kontrolörü
"