Çarter Sözleşmeleri - 2
Prof. Dr. Mehmet Fehmi ÜLGENER
Konu Başlıkları
-Zaman Çarteri Sözleşmesi ve Hukuki Mahiyet
-Tarafların Borç ve Yükümlülükleri
-Zaman Çarteri Sözleşmesinin İfa Edilmesi
-Sorumluluk
-Sözleşmenin Sona Ermesi
-Diğer Hususlar
"Çarter sözleşmesi günlük denizcilik piyasasında çok önemli bir yer tutan, gemilerin istihdam edilmesini ön plana çıkaran bir akit türüdür, bu sayede gemiler yük taşımak için tahsis edilebilmektedirler. Konteyner taşımacılığına konu olan kırkambar (liner) türü sözleşmeler konumuz dışında kalmaktadır, zira bu tür sözleşmelerde gemi tahsis edilmemekte ve sadece taşınacak olan yük ön plana çıkarılmaktadır.
Kitabın yazılması sırasında ağırlıklı olarak New York Produce Exchange (NYPE) 46 ve 93 çarterpartileri göz önüne alınmıştır. Bunun yanında kitabın sonunda ayrı bir bölüm Bimco önderliğinde yapılan çalışmaların sonucunda hazırlanan ve piyasaya sunulan NYPE 2015 çarterpartisine ayrılmıştır. Ayrıca özellikleri gereği Baltime, Ropaxtime, Shelltime ve Bptime gibi çarterpartilerde gözden ırak tutulmamaya çalışılmışlardır.
Birinci cilt için de geçerli olduğu gibi, deniz hukuku alanında ağırlıklı olarak geçerli olan hukuk İngiliz Hukudur, bundan dolayı kitabın hazırlanmasında ve yazılmasında birinci planda adı geçen hukuka yer verilmiştir. İngiliz Hukuku içtihatlara dayanan bir hukuk sistemi olduğundan dolayı, kitabımızda sıklıkla uygulamaya yön veren İngiliz mahkeme kararları da izah edilmeye çalışılmıştır.
Kabul etmek gerekir ki, çarter sözleşmeleri üzerinde bu denli derin bir inceleme yapan bir kişi olarak Bimco Dökümantasyon komitesinde yıllardır Türkiye’yi gururla temsil etmemin büyük faydası olmuştur. Bu sayede bir çok çarterpartiyi yakından inceleme fırsatım oldu, bazı çarterpartilerin ise (alt komitede yer almak sureti ile) bizzat yazılması hususunda doğrudan doğruya katkım oldu.
Birinci cilt ikinci baskı çıktıktan sonra ise, hedef çarter sözleşmeleri serimizin üçüncü ve son cildini yazmak olacaktır. Buradaki konular ise ağırlıklı olarak bareboatcharter, consecutive charter, contract of affreightment ve triptime charter olacaktır. Bu kitabın son bölümünde, çarter sözleşmeleri ile yan yana yürüyen ve bir çok bakımdan bağlantılı olan gemi yönetim sözleşmelerini de eklemenin okuyucu ve kitabın hedeflerinin genişletilmesi bakımından doğru olacağı fikrindeyim. " (Tanıtım Yazısı)