Dünyada ve Türkiye'de Covid-19 Pandemisi Döneminde Geliştirilen Kamu Politikaları: Karşılaştırmalı Bir İnceleme
Yunus CAN
Doç. Dr. Gökhan DÖNMEZ
Devletlerin bir tercihe istinaden faaliyete geçtiği ya da kayıtsız kaldığı her şey kamu politikası olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda anılan özellikleri taşıyan devlet tutumlarının tamamı kamu politikası disiplini çerçevesinde değerlendirilebilir. Devlet faaliyetlerinin çok ve karmaşık olmadığı dönemlerde mesleki bir yaklaşımla ele alınan kamu politikaları, modern ulus devletin gelişiminin bir sonucu olarak 20. yüzyılın birinci yarısından itibaren bilimsel değerlendirmeye konu olmuştur. Bir disiplin özelliği kazanan kamu politikası görece yakın dönemde ülkemizde çalışılmaya başlanmıştır. Özellikle alanı Türkiye’ye taşıyan hocaların katkılarıyla kamu politikası disiplinine yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda birçok kamu politikası çalışılmış ve çalışılmaya devam etmektedir.
Bir politikayı bilimsel açıdan ele almayı hedefleyen kamu politikası alanının teori ve pratiğe bakan iki faydası söz konusudur. Kamu politikası çalışmaları teorik açıdan disiplinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Politika süreçleri, analiz yöntemleri, karar verme ve uygulama modelleri gibi alt alanlara yoğunlaşan çalışmalar, kamu politikasına ilişkin bilimsel bilgiyi artırmaktadır. Diğer taraftan buradan elde edilen sonuçlar ise uygulanan politika alanına katkı sağlamaktadır. Mevcut bir politikanın verilerini toplamak, neden-sonuç ilişkisini değerlendirmek ve politikayı izlemek, politikaların kamu yararı temelinde biçimlenmesinin önemli bir yoludur. Bu nedenle kamu politikası alanı bilimsel açıdan olduğu kadar toplumsal açıdan da önemlidir. Özellikle politikaların hitap ettiği nüfusun fazla olması politikaların halk ve hükümetler nezdinde değerini ve sürekliliğini belirlemektedir. Bu durum kamu politikası analizinin önemini artırmakla birlikte çalışmacılar açısından daha fazla odaklanmayı gerektirmektedir. Elinizde tuttuğunuz bu çalışma tüm dünyayı ilgilendiren bir soruna karşı geliştirilen politikaları değerlendirmesi açısından önemlidir.
Hâlihazırda içinde bulunduğumuz salgın döneminde yazılan bu eser, tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ve buna karşı geliştirilen politikaları ele alması açısından önemli ve çok çaba gerektiren bir çalışmadır. Kamu politikasının kavramsal çerçevesiyle salgıların tarihinin sistematik bir şekilde sunulduğu çalışmada, Türkiye’nin salgına karşı yürütmüş olduğu politikalar eğitim, ekonomi, sağlık ve toplumsal dayanışma politikaları üzerinden 6 Sunuş analiz edilmiştir. Salgın politikalarının ne düzeyde etkili olduğu ise çaba gerektiren bir yöntemle, yedi ülke ile karşılaştırma yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.