Avrupa Hukukuna Uyum Süreci Açısından Türk Hukukunda Siyasal Parti Yasakları
Basım Tarihi
2008-06
Sayfa Sayısı
325
Basım Yeri
İstanbul
Stok Kodu
9780002173001
Baskı
1
250,00 TL
(Bu ürünü aldığınızda 250 puan kazanacaksınız)
250
"AVRUPA HUKUKUNA UYUM SÜRECİ AÇISINDAN TÜRK HUKUKUNDA SİYASAL PARTİ YASAKLARI
Ekrem Ali AKARTÜRK
İki Yanı Keskin Bıçak: Demokrasilerde Partiler Kapatılabilir Mi?
Sunuş
Siyasi Partiler Günümüz Demokrasilerinin Vazgeçilmez Kurumları, Başka Bir İfadeyle ""Olmazsa Olmazlartdır. Bir Toplumun Siyasal Örgütlenmesinde İnsan Vücudundaki Damarların İşlevini Görürler. Sosyalden Siyasala, Toplumdan Devlete Taşıyıcı, Katalizör Kurumlardır. Seçimlerde Aday Gösterirler Ve Seçmenlerin Adayları Tanımasına Yardımcı Olurlar. Çoğunluğu Elde Eden Parti İktidar Olur Ve Ülkeyi Yönetirken; Diğer Partiler Muhalefet Olarak Onu Denetler Ve Gelecek İçin İktidara Hazırlanır. Böylece Temsili Demokrasilere İşlerlik Kazandırırlar.
Siyasi Partilerin Önemli İşlevlerinden Biri De Toplumdaki Dağınık Fikir, Görüş Ve Eğilimlere Açıklık Getirmektir. Bu Doğrultuda Kamuoyunu Bilgilendirirler, Belirsizlikleri, Kararsızlıkları Giderirler; Farklı Görüşleri Toparlayıp, Değişik Sosyal Grupların Çıkarlarını Bağdaştırarak Birbirine Kaynaştırırlar. Toplum İçinde Birleştirici, Bütünleştirici, Eğitici İşlev Görürler. Geleceğin Yönetici Kadrolannı Yetiştiren Birer Siyaset Okulu Gibidirler.
Demokrasilere İşlerlik Kazandırmaları Nedeniyle, Siyasi Partilerin Gelişme Süreci Doğal Olarak Demokrasinin Gelişme Süreci İle Paralellik Gösterir. Tıpkı Çağdaş Demokrasiler Gibi Siyasi Partiler De 18. Yüzyılda Filizlenmiş, 19. Yüzyılda Serpilmiş, 20. Yüzyılda Da Kurumsallaşmışlardır. Anayasa Hukuku Bakımından 20. Yüzyıla Damgasını Vuran Kurumlardan Biri Anayasa Mahkemesi Diğeri De Siyasi Partiler Olmuştur. Bu İki Kurum, Yazılı Anayasa Kurallarının Yanında Siyasal Sistemin İşleyişinin Asıl Belirleyicisi Olmuşlardır. Ünlü Siyaset Bilimcisi M. Duverger Siyasi Partilerin Bu Rolünü Şöyle İfade Etmiştir: ""Klasik Anayasa Hukukunu Bilen, Fakat Partilerin Rolünü Bilmeyen Bir Kimse, Çağdaş Siyasi Rejimler Hakkında Yanlış Bir Görüş Sahibidir; Partilerin Rolünü Bilen,
V
Ama Klasik Anayasa Hukukunu Bilmeyen Bir Kimse İse, Çağdaş Siyasi Rejimler Hakkında Eksik Ama Doğru Görüş Sahibi Olur."" Bu Nedenle, Siyasi Partilerin Demokratik Değerlerle Kökleşip Kurumsallaşması İle Demokrasinin Sağlıklı İşleyişi Arasında Bir Koşutluk, Paralellik Vardır. Kökleri Yüz Yılı Aşan Ve Demokratik Değerleri Özümsemiş Bir Parti Yapılanmasının Olduğu Ülkelerde Demokrasinin De Sağlıklı İşlemesi Bu Durumun Açık Göstergesidir.
Siyasi Partilerin Demokrasi Ve Siyasal Sistemin İşleyişindeki Bu Önemi, Doğal Olarak Madalyonun Öbür Yüzünü De İçinde Barındırmaktadır. O Da Demokrasiyi Özümseyememiş Bir Siyasi Parti Yapılanmasının Olduğu Ülkelerde, Bu Partilerin Demokrasiyi Yok Etmeye Kadar Varabilecek Boyutlarda Tehlikeli Olabilmeleridir. Ünlü Fransız Kamu Hukukçulanndan G. Vedel Bu Tehlikeyi, ""Demokrasi Siyasi Partiler Olmaksızın Yaşayamaz, Ancak Siyasi Partiler Yüzünden De Son Bulabilir"" İfadeleriyle Vurgulamıştır. Nitekim, 20. Yüzyılın İlk Yansında Avrupa Bu Süreci Fiilen Yaşamıştır. Başta Almanya Olmak Üzere Avrupa'da Birçok Ülke Demokratik Rejimlerden Faşist Rejimlere Sürüklenirken, Totaliter Hedeflere Ulaşmak İçin Demokrasiyi Kullanan Siyasi Partiler, Bu Sürecin Temel Aktörleri Olmuşlardır. Bunun İçindir Ki, 2. Dünya Savaşı Sonrası Anayasalarında Çoğulcu, Özgürlükçü Demokrasileri Totaliter Rejim Ve Hedeflere Karşı Korumak İhtiyacı Duyulmuş; Bu Amaçla Bir Yandan Anayasa Mahkemeleri Kurulurken, Bir Yandan Da Siyasi Partilere Anayasal Statü Verilmiştir. Böylece, Siyasi Partiler Rejimi Anayasayla Düzenlenmek Suretiyle, Demokrasilerin Vazgeçilmez Kurumlan Özelliklerine Uygun Güvenceye Kavuşturulurken, Demokrasiye Zarar Vermeleri De Önlenmek İstenmiştir. Koruyucu Ya Da Mücadeleci Demokrasi Kavranılan Bu Anlayışı İfade Eder.
Bu Doğrultuda Günümüz Çoğulcu, Özgürlükçü Demokrasileri Kendilerini Koruyucu Yapılanma Veya Kurumlara Da Sahiptirler. Fransa Gibi Açık Demokrasi Olarak Bilinen Ülkelerde, Bu Koruma Demokratik Değerleri Özümsemiş Köklü Parti Yapılanmaları, Demokratik Değerlere Sahip Çıkan Sivil Toplum Örgütleri Ve Bilinçli Kamuoyu Desteği İle Sağlanırken; Almanya Gibi Bazı Ülkelerde, Bunun Yanında Çoğulcu, Özgürlükçü Demokratik Rejimi Koruma Amaçlı, Anayasa İle Öngörülen Parti Yasaklamalan Rejiminden De Yararlanılmaktadır.
Vı
Siyasi Partilerin Uyacakları Esasları Anayasa İle Belirlemek Ve Bu Esaslara Uymayan Partilere Karşı Bir Yasaklama Rejimi Öngörmek; Dolayısyla Özgürlükçü Demokrasiyi Ve Anayasanın Kurduğu Temel Yapıyı Hukukla Korumak, Kuşkusuz Daha Güven Verici Bir Yaklaşımdır. Böyle Bir Yaklaşımın Temelinde Ya Almanya Örneğinde Olduğu Gibi Mazisindeki Acı Tecrübeleri Tekrarlamamak Ya Da Siyasi Partileri Kök-Leşmemiş, Demokrasiyi Henüz Özümseyememiş Ülkelerde Olduğu Gibi Demokrasinin Ve Anayasal Yapımn Temel Değerlerinde Uzlaş Amama Endişesinin Yarattığı Hukukla Korunma Dürtüsü Yatar. Bu Nedenle, Ülkelerin Siyasi Partiler Rejimi, Demokratik Değerleri Özümseme Ve Anayasal Yapının Temelleri Üzerinde Uzlaşma Derecesi İle Paralellik Gösterir. Bu Konuda Sorun Yaşamayan Ülkeler, Siyasi Partiler Rejimi Bakımından Serbestliği Tercih Ederken; Sorunlu Ülkeler Bu Sorunlarının Boyutlarına Paralel Olarak Sınırlayıcı Ya Da Yasaklayıcı Olurlar. Bunun İçindir Ki, Her Ne Kadar Ulusalüstü Hukukta Ortak Standartlar Koyma Çabası Varsa Da, Bu Konu Ülkelerin Siyasi Partiler Rejimini Birbiriyle Mukayase Etmeye Ya Da Örneklemeye Çok Da Elverişli Değildir.
Genç Meslektaşım Ekrem Ali Akartürk, Anayasa Hukukunun Böylesine Önemli, Bir O Kadar Da Dinamik Ve Karmaşık Bir Konusunda Tez Yazmayı Üstlendi. Benim De Danışmanlığını Yaptığım Bu Çalışma, 2002 Yılında Tamamlanarak Jüri Tarafından Doktora Tezi Olarak Kabul Edildi. Üç Bölümden Oluşan Tezde, Parti Yasaklama Rejimi Birinci Bölümde Karşılaştırmalı Hukuk, İkinci Bölümde Türkiye Bakımından Ele Alınırken, Üçüncü Bölümde İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Ve Türk Anayasa Mahkemesinin İçtihattan Çerçevesinde İrdelenmektedir. Dolayısıyla, Tezde Siyasi Partiler Rejimi, Hem Teori Ve Pozitif Hukuk, Hem De İçtihadi Hukuk Yönüyle Bütüncül Olarak İncelenmektedir.
Siyasi Partileri Kökleşememiş, Demokrasinin Alt Yapısını Oluşturan Cumhuriyetin Temel İlke Ve Değerlerini Henüz Özümseyememiş Olan Türkiye'de, Siyasi Partilerin Faaliyetlerini Anayasayla Sınırlayarak, Hukukla Korumaya İhtiyaç Duyulmasını Yadırgamamak Gerekir. Türkiye Cumhuriyetinin 600 Yıllık Saltanatlı-Hilafetli, Çokuluslu Bir İmparatorluğun Toprakları Üzerinde Kurulduğu Ve Çok Partili Demokrasiye Geçişin Yarım Yüzyıllık Bir Geçmişi Olduğu Gerçeği De Bu Tercihi Haklılaştıran Bize Özgü Özelliklerdir. Nitekim, Türkiye'de Siyasi Parti
Vıı
Kapatmalarının Üniter Yapıyı Ve Laik Cumhuriyeti Koruma Dürtüsünde Odaklanması Bu Zorlayıcı İhtiyacın Göstergeleridir. Keza, Siyasi Parti Kapatma Sicilinin Avrupa'da Örneği Olmayan Boyutlarda Kabarık Olması Da Ancak Bu Şekilde Açıklanabilir.
Dr. Ekrem Ali Akartürk'ün Bu Tezi Yazdığı Yıllarda, Anayasa Mahkemesinin Gündeminde Siyasi Parti Kapatma Davaları Vardı. Bugün De Mahkemenin Gündeminde Siyasi Parti Kapatma Davaları Var. Dr. Akartürk Tezini Güncelleştirerek Yayımlamakla Bu Konuda Geniş Kitleleri Bilgilendirmiş Ve Aydınlatmış Olmaktadır. Kendisini Bir Kez Daha Kutluyor, Basanlar Diliyorum.
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu
Ortaköy, Haziran 2008
Vııı
İçindekiler
Kısaltmalar...Xvıı
Giriş...1
Birinci Bölüm
Karşılaştırmalı Hukukta Siyasal Parti
Yasaklama Rejimi
Siyasal Partilerin Tarihsel Gelişimi, Tanımı Ve İşlevleri...6
Avrupa Ve Abd'de Siyasal Partilerin Doğuşu Ve Gelişimi...6
-Amerika Birleşik Devletleri (Abd)...7
-Partilerin Doğuşu...7
Partilerin Yasaklanması...9
İngiltere...12
Almanya...15
Fransa...20
Siyasal Partilerin Tanımı Ve İşlevleri...21
Tanım...21
Öğretide Tanım Sorunu...21
Yasal Düzenlemelerde Tanım...25
Federal Almanya Ve Portekiz...25
Türkiye...26
Siyasal Partilerin İşlevleri...27
Demokratik Teori Açısından Siyasal Partilerin Yasaklanması...30
Geleneksel Liberal Anlayış : ""Devletin İdeolojik Yansızlığı"" Tezi...32
Militan Demokrasi Anlayışı: ""Özgürlük Düşmanlanna Özgürlük Tanınamaz""...34
Değerlendirme...37
Başlıca Avrupa Ülkelerinde Parti Yasaklama Rejimi...40
Federal Almanya...41
Partilerin Anayasal Konumu...41
Anayasaya Aykırı Partilerin Yasaklanması...43
Yasaklama Nedenleri...43
Parti Yasağına İlişkin Davanın Özellikleri...48
Yasaklama Yetkisi...48
Dava Açma Yetkisi...48
Yargılama Usulü...50
Parti Yasağına İlişkin Kararın Hukuksal Sonuçları...51
Partinin Kapatılması...51
İkame Örgüt Yasağı (Ersatzorganisationsverbot) ...53
Malvarlığına El Koyma...54
Milletvekilliğinin Düşürülmesi...56
Yasaklanan Partiler...58
Srp'nin Yasaklanması...58
Kpd'nin Yasaklanması...62
Npd'nin Yasaklanması Süreci Ve Ajan Parti Yöneticileri Skandali...64
Npd'nin Kapatılması Talebi (Verbotsantrag)...67
Davanın Skandala Dönüşmesi: Ajan-Provokatör Parti Yöneticileri...69
Yüksek Mahkemenin Karan: ""İki Yanı Keskin Bıçak""...72
Karann Analizi: Hukuk Devletine
""Evet""; Devletin Hukukuna ""Hayır""...75
Diğer Avrupa Ülkeleri...78
Fransa'da Parti Yasağı Sorunu...78
Partilerin Anayasal Statüsü...78
Parti Yasağı Sorunu...79
İtalya...82
Partilerin Anayasal Statüsü...83
Parti Yasağı Sorunu...84
Portekiz...85
Partilerin Anayasal Statüsü...85
Partilerin Yasaklanması...87
Avrupa Ortak Siyasal Partiler Hukukunun
Temellendirilmesi...88
Ab Ölçeğinde Siyasal Parti Kavramına Geçiş...89
Avrupa Siyasal Partilerinin Anayasal Konumu Hakkında Kurumlar Komitesinin Raporu Ve
Avrupa Parlamentosu Kararı ...89
İkinci Kuşak Partiler Hukukuna Geçiş...95
""Venedik Komisyonu""Nca Geliştirilen İlkeler...100
Komisyonun Kuruluşu Ve İşlevi...100
""Partilerin Yasaklanması, Kapatılması Ve Benzer Önlemler Hakkında"" Komisyonca
Belirlenen İlkeler...101
İkinci Bölüm Türk Hukukunda Parti Yasaklama Rejimi
1982 Anayasası'na Değin Partilerin Hukuksal Konumu Ve Tarihsel Gelişimi...105
27 Mayıs 1960 Öncesi Dönem...105
Osmanlı Dönemi...105
Tek Partili Dönem...108
Çok Partili Dönem...110
1961 Anayasası Dönemi...114
Partilerin Anayasal Konumu...114
Yasaklama Nedenleri...116
Kapatılan Partiler...117
Türkiye İşçi - Çiftçi Partisi...117
Milli Nizam Partisi...118
Türkiye İleri Ülkü Partisi...120
Türkiye İşçi Partisi...120
Türkiye Emekçi Partisi...122
12 Eylül 1980 İhtilalinin Partilere Yaklaşımı...124
1982 Anayasası Ve 1995 Değişikliğine Göre Partilerin Anayasal Konumu Ve Yasaklanması...126
1995 Anayasa Değişikliğinin Partiler
Açısından Önemi...127
Demokratikleşme Ve Siyasal Katılım
Yollarının Genişletilmesi...127
Siyasal Parti Yasaklan Ve Kapatma...131
Parti Kapatma Nedenlerinde ""Sınırlılık Tezi""... 133
Parti Kapatma Rejiminde Değişiklikler...136
Yasak Olmaktan Çıkarılan Ya Da Somutlaştırma Yoluyla Daraltılan Yasaklar ...137
Parti Kapatma Rejiminde Yenilikler...141
Parti Kapatmanın Hukuksal
Sonuçlarında Değişiklikler...143
Partilerin Anayasal Statüsü...144
Tanım...144
Kuruluş Serbestliği Ve Üyelik...146
Partilerin Niteliği Ve Örgütlenmesi...149
Parti Ayrıcalıkları...151
Anayasadan Kaynaklanan Yasaklama Nedenleri...153
Demokratik Devlet Düzeninin Korunması...156
""Demokratik Devlet""...156
Sınıf Veya Zümre Diktatörlüğü Kurma Amacı...160
Ulusal Egemenlik İlkesinin Korunması...164
İnsan Hakları, Eşitlik Ve Hukuk Devleti İlkelerinin Korunması...166
Devletin Laik Niteliğinin Korunması...172
Atatürk İlke Ve İnkılaplarının Korunması...178
Dib'nin Yerinin Korunması...183
Devletin Temel Düzenini Din Kurallarına Dayandırma Amacı...189
Milli Devlet Niteliğinin Korunması...191
Devletin Ülkesi Ve Milletiyle Bölünmez Bütünlüğünün Korunması...191
Azınlık Yaratma Yasağı...198
Bağımsızlığın Korunması...205
Suç İşlenmesini Teşvik Yasağı...207
Spy'de Öngörülen Diğer Yasaklar...209
4445 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılan
Diğer Parti Yasaklan ...210
Kapatma Yaptınmına Bağlanmayan Diğer Parti Yasakları: İhtar Yoluyla Devlet Yardımından Yoksun Bırakma ...211
Anayasaya Aykırı Hale Gelen Parti Yasakları ...219
Zımni İlga Konusu Parti Yasakları...222
Yargılama Süreci Ve Kapatma Karanmn Etki Ve Sonuçları...224
Parti Kapatmada İzlenen Yöntem Ve S Üreç...224
Dava Yetkisi ...224
Dava Açma Yetkisi...225
Davaya Bakmakla Görevli Mahkeme...227
Yargılama Usulü...229
Kapatma Karanmn Etki Ve Sonuçlan...233
Kesin Hüküm Etkisi Ve Bağlayıcılık...233
Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi Ve Yeniden Kurulamama...234
Ceza Kovuşturmasına Etkisi...238
Malvarlığının Hazineye Devri...241
Milletvekilliğinin Düşürülmesi Ve Siyasal
Faaliyetin Sınırlanması...242
Milletvekili Olmayan Parti Mensupları Açısından...242
Milletvekili Parti Mensupları Açısından...245
Ilıcak/Türkiye Davası...246
Üçüncü Bölüm
Anayasa Mahkemesi Ve İnsan Hakları Avrupa
Mahkemesi Kararlarında Parti Yasakları Ve
Sorunların Aşılmasın A Yönelik Arayışlar
Anayasa Mahkemesi Ve İham Kararlarında
Parti Yasaklan...249
Karşılaştırmalı Örnek Kararlar...249
Tbkp Kararı...249
Anayasa Mahkemesi Karan...249
İham Karan...252
Sosyalist Parti Karan...255
Anayasa Mahkemesi Kararı...255
İham Kararı...259
Özgürlük Ve Demokrasi Partisi (Özdep) Kararı...261
Anayasa Mahkemesi Karan...261
İham Kararı...264
Refah Partisi Kararı...265
Anayasa Mahkemesi Kararı...265
İham Kararı...267
Temel Yaklaşım Farklılıkları...271
Uygulanan Normların Çatışmasından Kaynaklanan Farklar...272
Anlayış Ve Yoruma Dayalı Yaklaşım Farklılıklan...277
İham'ın Refah Partisi Karan İle Ortaya
Koyduğu Yaklaşım Üzerine Bazı Saptamalar...281
Sorunların Aşılmasına Yönelik Arayışlar...285
Anayasal Düzenin İhas İle Uyumlandrnlması...285
İhas'in Normatif Değerinin Açıkça Belirlenmesi...287
Spy'de Öngörülen Ve Anayasaya
Dayanmayan Yasakların Ayıklanması...288
Yargılamanın Yenilenmesi Yolu...290
Tüzük Ve Programa Dayalı Aykınlık İle Eyleme Dayalı Aykırılık ...294
Tüzük Ve Programa Dayalı Aykınlık...295
Eyleme Dayalı Aykırılık: ""Odak Olma""
Halinin Saptanması...296
Parti Kapatma Dışında Demokratik Ve Orantılı Yaptmmlara İlişkin Ara Modellerin Geliştirilmesi...301
Parti Kapatma Yaptırımının Nihai Ve
İstisnai Niteliği...301
Orantılı Yaptınm Modellerin Geliştirilmesi...302
Sonuç...307
Kaynaklar
"
Ekrem Ali AKARTÜRK
İki Yanı Keskin Bıçak: Demokrasilerde Partiler Kapatılabilir Mi?
Sunuş
Siyasi Partiler Günümüz Demokrasilerinin Vazgeçilmez Kurumları, Başka Bir İfadeyle ""Olmazsa Olmazlartdır. Bir Toplumun Siyasal Örgütlenmesinde İnsan Vücudundaki Damarların İşlevini Görürler. Sosyalden Siyasala, Toplumdan Devlete Taşıyıcı, Katalizör Kurumlardır. Seçimlerde Aday Gösterirler Ve Seçmenlerin Adayları Tanımasına Yardımcı Olurlar. Çoğunluğu Elde Eden Parti İktidar Olur Ve Ülkeyi Yönetirken; Diğer Partiler Muhalefet Olarak Onu Denetler Ve Gelecek İçin İktidara Hazırlanır. Böylece Temsili Demokrasilere İşlerlik Kazandırırlar.
Siyasi Partilerin Önemli İşlevlerinden Biri De Toplumdaki Dağınık Fikir, Görüş Ve Eğilimlere Açıklık Getirmektir. Bu Doğrultuda Kamuoyunu Bilgilendirirler, Belirsizlikleri, Kararsızlıkları Giderirler; Farklı Görüşleri Toparlayıp, Değişik Sosyal Grupların Çıkarlarını Bağdaştırarak Birbirine Kaynaştırırlar. Toplum İçinde Birleştirici, Bütünleştirici, Eğitici İşlev Görürler. Geleceğin Yönetici Kadrolannı Yetiştiren Birer Siyaset Okulu Gibidirler.
Demokrasilere İşlerlik Kazandırmaları Nedeniyle, Siyasi Partilerin Gelişme Süreci Doğal Olarak Demokrasinin Gelişme Süreci İle Paralellik Gösterir. Tıpkı Çağdaş Demokrasiler Gibi Siyasi Partiler De 18. Yüzyılda Filizlenmiş, 19. Yüzyılda Serpilmiş, 20. Yüzyılda Da Kurumsallaşmışlardır. Anayasa Hukuku Bakımından 20. Yüzyıla Damgasını Vuran Kurumlardan Biri Anayasa Mahkemesi Diğeri De Siyasi Partiler Olmuştur. Bu İki Kurum, Yazılı Anayasa Kurallarının Yanında Siyasal Sistemin İşleyişinin Asıl Belirleyicisi Olmuşlardır. Ünlü Siyaset Bilimcisi M. Duverger Siyasi Partilerin Bu Rolünü Şöyle İfade Etmiştir: ""Klasik Anayasa Hukukunu Bilen, Fakat Partilerin Rolünü Bilmeyen Bir Kimse, Çağdaş Siyasi Rejimler Hakkında Yanlış Bir Görüş Sahibidir; Partilerin Rolünü Bilen,
V
Ama Klasik Anayasa Hukukunu Bilmeyen Bir Kimse İse, Çağdaş Siyasi Rejimler Hakkında Eksik Ama Doğru Görüş Sahibi Olur."" Bu Nedenle, Siyasi Partilerin Demokratik Değerlerle Kökleşip Kurumsallaşması İle Demokrasinin Sağlıklı İşleyişi Arasında Bir Koşutluk, Paralellik Vardır. Kökleri Yüz Yılı Aşan Ve Demokratik Değerleri Özümsemiş Bir Parti Yapılanmasının Olduğu Ülkelerde Demokrasinin De Sağlıklı İşlemesi Bu Durumun Açık Göstergesidir.
Siyasi Partilerin Demokrasi Ve Siyasal Sistemin İşleyişindeki Bu Önemi, Doğal Olarak Madalyonun Öbür Yüzünü De İçinde Barındırmaktadır. O Da Demokrasiyi Özümseyememiş Bir Siyasi Parti Yapılanmasının Olduğu Ülkelerde, Bu Partilerin Demokrasiyi Yok Etmeye Kadar Varabilecek Boyutlarda Tehlikeli Olabilmeleridir. Ünlü Fransız Kamu Hukukçulanndan G. Vedel Bu Tehlikeyi, ""Demokrasi Siyasi Partiler Olmaksızın Yaşayamaz, Ancak Siyasi Partiler Yüzünden De Son Bulabilir"" İfadeleriyle Vurgulamıştır. Nitekim, 20. Yüzyılın İlk Yansında Avrupa Bu Süreci Fiilen Yaşamıştır. Başta Almanya Olmak Üzere Avrupa'da Birçok Ülke Demokratik Rejimlerden Faşist Rejimlere Sürüklenirken, Totaliter Hedeflere Ulaşmak İçin Demokrasiyi Kullanan Siyasi Partiler, Bu Sürecin Temel Aktörleri Olmuşlardır. Bunun İçindir Ki, 2. Dünya Savaşı Sonrası Anayasalarında Çoğulcu, Özgürlükçü Demokrasileri Totaliter Rejim Ve Hedeflere Karşı Korumak İhtiyacı Duyulmuş; Bu Amaçla Bir Yandan Anayasa Mahkemeleri Kurulurken, Bir Yandan Da Siyasi Partilere Anayasal Statü Verilmiştir. Böylece, Siyasi Partiler Rejimi Anayasayla Düzenlenmek Suretiyle, Demokrasilerin Vazgeçilmez Kurumlan Özelliklerine Uygun Güvenceye Kavuşturulurken, Demokrasiye Zarar Vermeleri De Önlenmek İstenmiştir. Koruyucu Ya Da Mücadeleci Demokrasi Kavranılan Bu Anlayışı İfade Eder.
Bu Doğrultuda Günümüz Çoğulcu, Özgürlükçü Demokrasileri Kendilerini Koruyucu Yapılanma Veya Kurumlara Da Sahiptirler. Fransa Gibi Açık Demokrasi Olarak Bilinen Ülkelerde, Bu Koruma Demokratik Değerleri Özümsemiş Köklü Parti Yapılanmaları, Demokratik Değerlere Sahip Çıkan Sivil Toplum Örgütleri Ve Bilinçli Kamuoyu Desteği İle Sağlanırken; Almanya Gibi Bazı Ülkelerde, Bunun Yanında Çoğulcu, Özgürlükçü Demokratik Rejimi Koruma Amaçlı, Anayasa İle Öngörülen Parti Yasaklamalan Rejiminden De Yararlanılmaktadır.
Vı
Siyasi Partilerin Uyacakları Esasları Anayasa İle Belirlemek Ve Bu Esaslara Uymayan Partilere Karşı Bir Yasaklama Rejimi Öngörmek; Dolayısyla Özgürlükçü Demokrasiyi Ve Anayasanın Kurduğu Temel Yapıyı Hukukla Korumak, Kuşkusuz Daha Güven Verici Bir Yaklaşımdır. Böyle Bir Yaklaşımın Temelinde Ya Almanya Örneğinde Olduğu Gibi Mazisindeki Acı Tecrübeleri Tekrarlamamak Ya Da Siyasi Partileri Kök-Leşmemiş, Demokrasiyi Henüz Özümseyememiş Ülkelerde Olduğu Gibi Demokrasinin Ve Anayasal Yapımn Temel Değerlerinde Uzlaş Amama Endişesinin Yarattığı Hukukla Korunma Dürtüsü Yatar. Bu Nedenle, Ülkelerin Siyasi Partiler Rejimi, Demokratik Değerleri Özümseme Ve Anayasal Yapının Temelleri Üzerinde Uzlaşma Derecesi İle Paralellik Gösterir. Bu Konuda Sorun Yaşamayan Ülkeler, Siyasi Partiler Rejimi Bakımından Serbestliği Tercih Ederken; Sorunlu Ülkeler Bu Sorunlarının Boyutlarına Paralel Olarak Sınırlayıcı Ya Da Yasaklayıcı Olurlar. Bunun İçindir Ki, Her Ne Kadar Ulusalüstü Hukukta Ortak Standartlar Koyma Çabası Varsa Da, Bu Konu Ülkelerin Siyasi Partiler Rejimini Birbiriyle Mukayase Etmeye Ya Da Örneklemeye Çok Da Elverişli Değildir.
Genç Meslektaşım Ekrem Ali Akartürk, Anayasa Hukukunun Böylesine Önemli, Bir O Kadar Da Dinamik Ve Karmaşık Bir Konusunda Tez Yazmayı Üstlendi. Benim De Danışmanlığını Yaptığım Bu Çalışma, 2002 Yılında Tamamlanarak Jüri Tarafından Doktora Tezi Olarak Kabul Edildi. Üç Bölümden Oluşan Tezde, Parti Yasaklama Rejimi Birinci Bölümde Karşılaştırmalı Hukuk, İkinci Bölümde Türkiye Bakımından Ele Alınırken, Üçüncü Bölümde İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Ve Türk Anayasa Mahkemesinin İçtihattan Çerçevesinde İrdelenmektedir. Dolayısıyla, Tezde Siyasi Partiler Rejimi, Hem Teori Ve Pozitif Hukuk, Hem De İçtihadi Hukuk Yönüyle Bütüncül Olarak İncelenmektedir.
Siyasi Partileri Kökleşememiş, Demokrasinin Alt Yapısını Oluşturan Cumhuriyetin Temel İlke Ve Değerlerini Henüz Özümseyememiş Olan Türkiye'de, Siyasi Partilerin Faaliyetlerini Anayasayla Sınırlayarak, Hukukla Korumaya İhtiyaç Duyulmasını Yadırgamamak Gerekir. Türkiye Cumhuriyetinin 600 Yıllık Saltanatlı-Hilafetli, Çokuluslu Bir İmparatorluğun Toprakları Üzerinde Kurulduğu Ve Çok Partili Demokrasiye Geçişin Yarım Yüzyıllık Bir Geçmişi Olduğu Gerçeği De Bu Tercihi Haklılaştıran Bize Özgü Özelliklerdir. Nitekim, Türkiye'de Siyasi Parti
Vıı
Kapatmalarının Üniter Yapıyı Ve Laik Cumhuriyeti Koruma Dürtüsünde Odaklanması Bu Zorlayıcı İhtiyacın Göstergeleridir. Keza, Siyasi Parti Kapatma Sicilinin Avrupa'da Örneği Olmayan Boyutlarda Kabarık Olması Da Ancak Bu Şekilde Açıklanabilir.
Dr. Ekrem Ali Akartürk'ün Bu Tezi Yazdığı Yıllarda, Anayasa Mahkemesinin Gündeminde Siyasi Parti Kapatma Davaları Vardı. Bugün De Mahkemenin Gündeminde Siyasi Parti Kapatma Davaları Var. Dr. Akartürk Tezini Güncelleştirerek Yayımlamakla Bu Konuda Geniş Kitleleri Bilgilendirmiş Ve Aydınlatmış Olmaktadır. Kendisini Bir Kez Daha Kutluyor, Basanlar Diliyorum.
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu
Ortaköy, Haziran 2008
Vııı
İçindekiler
Kısaltmalar...Xvıı
Giriş...1
Birinci Bölüm
Karşılaştırmalı Hukukta Siyasal Parti
Yasaklama Rejimi
Siyasal Partilerin Tarihsel Gelişimi, Tanımı Ve İşlevleri...6
Avrupa Ve Abd'de Siyasal Partilerin Doğuşu Ve Gelişimi...6
-Amerika Birleşik Devletleri (Abd)...7
-Partilerin Doğuşu...7
Partilerin Yasaklanması...9
İngiltere...12
Almanya...15
Fransa...20
Siyasal Partilerin Tanımı Ve İşlevleri...21
Tanım...21
Öğretide Tanım Sorunu...21
Yasal Düzenlemelerde Tanım...25
Federal Almanya Ve Portekiz...25
Türkiye...26
Siyasal Partilerin İşlevleri...27
Demokratik Teori Açısından Siyasal Partilerin Yasaklanması...30
Geleneksel Liberal Anlayış : ""Devletin İdeolojik Yansızlığı"" Tezi...32
Militan Demokrasi Anlayışı: ""Özgürlük Düşmanlanna Özgürlük Tanınamaz""...34
Değerlendirme...37
Başlıca Avrupa Ülkelerinde Parti Yasaklama Rejimi...40
Federal Almanya...41
Partilerin Anayasal Konumu...41
Anayasaya Aykırı Partilerin Yasaklanması...43
Yasaklama Nedenleri...43
Parti Yasağına İlişkin Davanın Özellikleri...48
Yasaklama Yetkisi...48
Dava Açma Yetkisi...48
Yargılama Usulü...50
Parti Yasağına İlişkin Kararın Hukuksal Sonuçları...51
Partinin Kapatılması...51
İkame Örgüt Yasağı (Ersatzorganisationsverbot) ...53
Malvarlığına El Koyma...54
Milletvekilliğinin Düşürülmesi...56
Yasaklanan Partiler...58
Srp'nin Yasaklanması...58
Kpd'nin Yasaklanması...62
Npd'nin Yasaklanması Süreci Ve Ajan Parti Yöneticileri Skandali...64
Npd'nin Kapatılması Talebi (Verbotsantrag)...67
Davanın Skandala Dönüşmesi: Ajan-Provokatör Parti Yöneticileri...69
Yüksek Mahkemenin Karan: ""İki Yanı Keskin Bıçak""...72
Karann Analizi: Hukuk Devletine
""Evet""; Devletin Hukukuna ""Hayır""...75
Diğer Avrupa Ülkeleri...78
Fransa'da Parti Yasağı Sorunu...78
Partilerin Anayasal Statüsü...78
Parti Yasağı Sorunu...79
İtalya...82
Partilerin Anayasal Statüsü...83
Parti Yasağı Sorunu...84
Portekiz...85
Partilerin Anayasal Statüsü...85
Partilerin Yasaklanması...87
Avrupa Ortak Siyasal Partiler Hukukunun
Temellendirilmesi...88
Ab Ölçeğinde Siyasal Parti Kavramına Geçiş...89
Avrupa Siyasal Partilerinin Anayasal Konumu Hakkında Kurumlar Komitesinin Raporu Ve
Avrupa Parlamentosu Kararı ...89
İkinci Kuşak Partiler Hukukuna Geçiş...95
""Venedik Komisyonu""Nca Geliştirilen İlkeler...100
Komisyonun Kuruluşu Ve İşlevi...100
""Partilerin Yasaklanması, Kapatılması Ve Benzer Önlemler Hakkında"" Komisyonca
Belirlenen İlkeler...101
İkinci Bölüm Türk Hukukunda Parti Yasaklama Rejimi
1982 Anayasası'na Değin Partilerin Hukuksal Konumu Ve Tarihsel Gelişimi...105
27 Mayıs 1960 Öncesi Dönem...105
Osmanlı Dönemi...105
Tek Partili Dönem...108
Çok Partili Dönem...110
1961 Anayasası Dönemi...114
Partilerin Anayasal Konumu...114
Yasaklama Nedenleri...116
Kapatılan Partiler...117
Türkiye İşçi - Çiftçi Partisi...117
Milli Nizam Partisi...118
Türkiye İleri Ülkü Partisi...120
Türkiye İşçi Partisi...120
Türkiye Emekçi Partisi...122
12 Eylül 1980 İhtilalinin Partilere Yaklaşımı...124
1982 Anayasası Ve 1995 Değişikliğine Göre Partilerin Anayasal Konumu Ve Yasaklanması...126
1995 Anayasa Değişikliğinin Partiler
Açısından Önemi...127
Demokratikleşme Ve Siyasal Katılım
Yollarının Genişletilmesi...127
Siyasal Parti Yasaklan Ve Kapatma...131
Parti Kapatma Nedenlerinde ""Sınırlılık Tezi""... 133
Parti Kapatma Rejiminde Değişiklikler...136
Yasak Olmaktan Çıkarılan Ya Da Somutlaştırma Yoluyla Daraltılan Yasaklar ...137
Parti Kapatma Rejiminde Yenilikler...141
Parti Kapatmanın Hukuksal
Sonuçlarında Değişiklikler...143
Partilerin Anayasal Statüsü...144
Tanım...144
Kuruluş Serbestliği Ve Üyelik...146
Partilerin Niteliği Ve Örgütlenmesi...149
Parti Ayrıcalıkları...151
Anayasadan Kaynaklanan Yasaklama Nedenleri...153
Demokratik Devlet Düzeninin Korunması...156
""Demokratik Devlet""...156
Sınıf Veya Zümre Diktatörlüğü Kurma Amacı...160
Ulusal Egemenlik İlkesinin Korunması...164
İnsan Hakları, Eşitlik Ve Hukuk Devleti İlkelerinin Korunması...166
Devletin Laik Niteliğinin Korunması...172
Atatürk İlke Ve İnkılaplarının Korunması...178
Dib'nin Yerinin Korunması...183
Devletin Temel Düzenini Din Kurallarına Dayandırma Amacı...189
Milli Devlet Niteliğinin Korunması...191
Devletin Ülkesi Ve Milletiyle Bölünmez Bütünlüğünün Korunması...191
Azınlık Yaratma Yasağı...198
Bağımsızlığın Korunması...205
Suç İşlenmesini Teşvik Yasağı...207
Spy'de Öngörülen Diğer Yasaklar...209
4445 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılan
Diğer Parti Yasaklan ...210
Kapatma Yaptınmına Bağlanmayan Diğer Parti Yasakları: İhtar Yoluyla Devlet Yardımından Yoksun Bırakma ...211
Anayasaya Aykırı Hale Gelen Parti Yasakları ...219
Zımni İlga Konusu Parti Yasakları...222
Yargılama Süreci Ve Kapatma Karanmn Etki Ve Sonuçları...224
Parti Kapatmada İzlenen Yöntem Ve S Üreç...224
Dava Yetkisi ...224
Dava Açma Yetkisi...225
Davaya Bakmakla Görevli Mahkeme...227
Yargılama Usulü...229
Kapatma Karanmn Etki Ve Sonuçlan...233
Kesin Hüküm Etkisi Ve Bağlayıcılık...233
Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi Ve Yeniden Kurulamama...234
Ceza Kovuşturmasına Etkisi...238
Malvarlığının Hazineye Devri...241
Milletvekilliğinin Düşürülmesi Ve Siyasal
Faaliyetin Sınırlanması...242
Milletvekili Olmayan Parti Mensupları Açısından...242
Milletvekili Parti Mensupları Açısından...245
Ilıcak/Türkiye Davası...246
Üçüncü Bölüm
Anayasa Mahkemesi Ve İnsan Hakları Avrupa
Mahkemesi Kararlarında Parti Yasakları Ve
Sorunların Aşılmasın A Yönelik Arayışlar
Anayasa Mahkemesi Ve İham Kararlarında
Parti Yasaklan...249
Karşılaştırmalı Örnek Kararlar...249
Tbkp Kararı...249
Anayasa Mahkemesi Karan...249
İham Karan...252
Sosyalist Parti Karan...255
Anayasa Mahkemesi Kararı...255
İham Kararı...259
Özgürlük Ve Demokrasi Partisi (Özdep) Kararı...261
Anayasa Mahkemesi Karan...261
İham Kararı...264
Refah Partisi Kararı...265
Anayasa Mahkemesi Kararı...265
İham Kararı...267
Temel Yaklaşım Farklılıkları...271
Uygulanan Normların Çatışmasından Kaynaklanan Farklar...272
Anlayış Ve Yoruma Dayalı Yaklaşım Farklılıklan...277
İham'ın Refah Partisi Karan İle Ortaya
Koyduğu Yaklaşım Üzerine Bazı Saptamalar...281
Sorunların Aşılmasına Yönelik Arayışlar...285
Anayasal Düzenin İhas İle Uyumlandrnlması...285
İhas'in Normatif Değerinin Açıkça Belirlenmesi...287
Spy'de Öngörülen Ve Anayasaya
Dayanmayan Yasakların Ayıklanması...288
Yargılamanın Yenilenmesi Yolu...290
Tüzük Ve Programa Dayalı Aykınlık İle Eyleme Dayalı Aykırılık ...294
Tüzük Ve Programa Dayalı Aykınlık...295
Eyleme Dayalı Aykırılık: ""Odak Olma""
Halinin Saptanması...296
Parti Kapatma Dışında Demokratik Ve Orantılı Yaptmmlara İlişkin Ara Modellerin Geliştirilmesi...301
Parti Kapatma Yaptırımının Nihai Ve
İstisnai Niteliği...301
Orantılı Yaptınm Modellerin Geliştirilmesi...302
Sonuç...307
Kaynaklar
"
Yorumlar
Yorum yaz
Bu kitaba henüz yorum yapılmamış.
Bonus Card ( Garanti - Teb - Denizbank - Şekerbank vb. )
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
250,00
250,00
Cardfinans ( Finansbank )
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
250,00
250,00
Maximum Card ( İş Bankası - Ziraat Bankası )
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
250,00
250,00
Worldcard ( YKB - Vakıfbank - Anadolubank - Albaraka )
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
250,00
250,00
Diğer Kartlar
Taksit Sayısı
Taksit tutarı
Genel Toplam
1
250,00
250,00