5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nda İdari Para Cezaları Ve Suçlar Engin

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nda İdari Para Cezaları ve Suçlar


Basım Tarihi
2008-07
Sayfa Sayısı
482
Kapak Türü
Cilt
Kağıt Türü
1. Hamur
Basım Yeri
İstanbul
Stok Kodu
9789944626712
Baskı
1




Engin ARAS, Ömer YÜKSEL



Bu Eserde, 5411 Sayılı Yasada Yer Alan İdari Para Cezaları Ve Suçların Neler Olduğu İşlenmiş, Suçların Yanısıra İdari Para Cezaları Konusuna Özel Önem Verilmeye Çalışılmıştır. Öyle Ki, Suçlara Giden Yol Çoğunlukla İdari Para Cezalarını Gerektiren Eylemlerin Mecrasından Geçmektedir. Suçların Önlenmesi Ve Daha Emin, Güvenilir Ve Sağlıklı Bir Bankacılık İçin Suçlarla Mücadeleyle Birlikte İdari Para Cezasını Gerektiren Eylemlerle De Mücadeleye Büyük Önem Verilmesi Gerektiği Tartışmadan Uzaktır.











Bankacılık Sektörü Bir Ülkenin En Önemli Hayat Damarlarının Başında Gelmektedir. Teknolojinin Yaşamımıza Bu Kadar Etkin Bir Biçimde Sirayet Ettiği, Paranın Yerini Kredi Kartlarının Almaya Başlayarak, Klasik Anlamda Paranın Da Tahtının Sallanmaya Başladığı, Kurumsal Yatırımlarda Olduğu Gibi Bireysel Yatırımlarda Da Bankaların Çok Önemli Roller Üstlenmeye Başladığı Ve Daha Nice Gelişmelerin Olduğu Bir Ortamda Bankalar Finans Dünyasının Vazgeçilmez Aktörleri Haline Gelmiştir.











Gelecekte Bankaların İnsan Yaşamı Üzerindeki Etkileri Daha Da Artacak, Varlıklar, Zenginlikler Ve Servetlerin Tamamı Bankaların Uhdelerindeki Kayıtlardan İbaret Olacaktır. Bankalar Olmadan Hiçbir Alış Verişin Yapılamadığı, Hiçbir Ticaretin Gerçekleştirilemediği Günler Çok Uzak Değildir. Pazardan Veya Bir Ayakkabı Boyacısından Da Kredi Kartımızla Mal Veya Hizmet Alabilmemiz Mümkün Olacaktır. Özellikle Bilgi Ve İletişim Teknolojilerindeki Gelişmelere Bakıldığında Yakın Gelecekte Bankalara, Bu Günden Tahayyul Dahi Edemeyeceğimiz Fonksiyonların Yükleneceğini Söyleyebiliriz.

Gelişmeler Bu Yönde Olunca, Bankaların Denetimi De Aynı Şekilde Büyük Önem Kazanmaya Başlamaktadır. Halkın Ve İşletmelerin Finansal Servetlerinin Neredeyse Tamamının Teslim Edildiği Bu Kuruluşların, Yakınen Takip Edilmesi, Sağlıklı Çalışmalarının Temini Ve Çıkması Muhtemel Krizlere Ve Risklere Karşı Mali Bünyelerinin Güçlendirilmesi Bir Zorunluluktur. Yukarıda İzah Ettiğimiz Üzere, Tüm Dünya Genelindeki Gelişmiş Ekonomilerin Tümüyle Elektronik Ortamda Çalışır Hale Gelmesi, Ticaretin Saniyelerle Ve Tek Bir Tuşla Yapılabilmesi, Fonların Bir Anda İstenilen Yerde Yatırıma Dönüşmesi Mümkün Olduğundan, Öngörülemeyecek Derecede Yüksek Risklerin De Bir Anda, Elektronik Hızda Gerçekleşmesi Mümkün Hale Gelmiştir.
Bankalar Eskisinden Daha Fazla Güven Duyulması Gereken Müesseseler Durumuna Gelmiş, Bundan 20 Yıl Önceki Fonksiyonlarını Kat Be Kat Artırmışlar Ve Ekonomik Hayatın Her Alanına Sirayet Etmişlerdir. Bankalara Terk Edilen Parasal Kaynakların Çeşitliliği Ve Miktarları Da 20 Yıl Öncesine Göre Önemli Oranlarda Artmıştır. Böyle Olunca Bankaların Gerek Mudilerine Veya Müşterilerine, Gerekse Kamu Otoritesine Karşı Yükümlülüklerinde De Artış Olması Kaçınılmazdır. Bankaların Sağlıklı Ve Emin Bir Şekilde Çalışmalarının Yegane Yolu Da Budur. Her Ne Kadar Sektörün Katı Kurallarla Hareket Sahalarının Kısıtlanmaması Gerekirse De Ekonominin En Hassas Ve Riskli Alanı Olarak Bankacılıkta Etkin Denetim, Etkin Gözetim Ve Yakın Takip Vazgeçilmez Bir Gereklilik Olarak Kendini Göstermektedir.





5411 Sayılı Yasa, Geçmişte Yaşanan Kriz Ve Olumsuz Örneklerin Etkisiyle Katı Kurallar İçeren Ve Fakat Sektörün Belirli Bir Disipline Kavuşması Gerektiğinden, Bu Katılığının Mazur Görülmesi Gereken Bir Yasa Olarak Ortaya Çıkmaktadır.
Sadece 5411 Sayılı Yasa İle Getirilmiş Yeni Düzenlemeler Olmakla Birlikte Yasa'nın Çoğu Hükmü Kendisinden Öncesinde Yürürlükte Kalmış Tüm Yasalardaki Düzenlemelerle Paralel Niteliktedir.

Bu Sebeple Bu Eserimizde, Hem Geçmişte Yürürlükte Kalmış Yasalar Hem De 5411 Sayılı Yasa'nın Getirdiği Düzenlemeler Mümkün Olduğunca Karşılaştırmalı Olarak Ele Alınmıştır.

Bunun Yanında, Getirilen Düzenlemenin Uygulamada Ne Şekilde Uygulamacıların Karşısına Çıkacağına Da Değinilerek, Konular Örneklerle Anlatılmaya Çalışılmıştır.

Yorum yaz
Bu kitaba henüz yorum yapılmamış.
Kapat