Gizli Ortaklık İlişkileri 1
Bir şahsın kararlaştırılan ortak bir amaç çerçevesinde dış ilişkide ortaya çıkmaksızın bir başka şahsın yürüttüğü bir faaliyete, mal veya emeğini koymak suretiyle iştirakinde gizli ortaklığın varlığından söz etmek mümkündür. Gizli ortaklıklar oldukça sık uygulama gücüne sahip olmalarına karşın hukuk literatüründe onu derli toplu inceleyen kaynak bir eser yoktur. Gizli ortaklıklar konulu işte bu çalışma uygulamadaki bu boşluğu doldurmayı ve söz konusu alanda temel bir başvuru eseri olmayı amaçlamaktadır.
Çalışmanın giriş kısmında gizli ortaklıkların ilk önce toparlayıcı bir tanımına yer verilmiş, daha sonra ise tarihsel süreç içerisindeki gelişim çizgisine bir göz atılmıştır. Arkasından gizli ortaklıkların uygulamada ortaya çıkmasına neden olan etkenlere değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde gizli ortaklıkların mevcut kanuni hükümler karşısında hukuken mümkün olup olmadığı sorunu tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise gizli ortaklık sözleşmesinin unsurlarına değinilmiştir. Ve bu bağlamda gizli ortakların özellikle benzer ilişkilerden, yani kara katılmalı ödünçten, temsil ilişkisinden, saman adam ilişkisinden, inançlı işlemlerden, komandit ortaklıklardan vs. olan farkı açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde gizli ortakların katılma payı, kar ve zarar payı, idare hakkı, ortaklık payının devri, ortaklığın sona ermesi ve tasfiyesi incelenmiştir. Dördüncü bölümde gizli ortaklığın dış ilişkideki özellikleri ele alınmıştır. Burada özellikle ortaklık borçlarından dolayı gizli ortaklığın dış ilişkideki özellikleri ele alınmıştır.
Burada özellikle ortaklık borçlarından dolayı gizli ortağa müracaatın mümkün olup olmadığı sorunu tartışılmıştır. Sonuç kısmında ise daha önce ortaya konulan açıklamaların kesin ve özlü bir dille özeti yer almaktadır.