İş Hukuku Yargıtay İlke Kararları ( 2013- 2014 Yılları )
Şahin ÇİL (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi)
Yargıtay’ın İş Hukukuyla ilgili 2011-2012 yıllarına ait ilke kararlarının ele alındığı çalışmamızın 5. baskısı uzun süre önce tükenmiştir. Yargıtay’da iş davalarının incelendiği Daire sayısının artması ve farklı uygulamalarının gelişmesi sebebiyle 2013 ve 2014 yıllarına ait kararların ele alındığı yeni bir baskı yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yargıtay ilke kararları formatı da zaman içinde değişikliğe uğramış, değişen yasa hükümlerine ve yeni içtihatlara göre güncellemeler yapılmıştır.Yargıtay İş Dairelerinin bazı kararlarında ise bir önceki baskıda yer alan görüşlerden uzaklaşılmıştır.
Gelen talepler üzerine bu baskıda, bazı ilke kararları için açıklamalara yer verilmiştir. Yargıtay’ın İş Daireleri kararlarının farklı ve benzer yönleri açıklanmaya çalışılmış ve yapılan içtihat değişikliklerinin nedenlerine değinilmiştir. Bu arada güncel tartışmalara dair kişisel görüşlerimize yer verilmiştir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararları ile son yasal değişikliklerin uygulamaya yansımasının ne şekilde olabileceğine dair açıklamalarda bulunulmuştur.
Önceki baskıda olduğu gibi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun madde sistematiği ile uyumlu şekilde başlıklar halinde kararların tasnifi yapılmıştır. Ardından 1475 sayılı Yasa, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Basın İş Kanunu, Borçlar Kanunu, İcra İflas Kanunu, Deniz İş Kanunu ve diğer konularda ilke kararları sistematik olarak eklenmiştir.
İlke kararlarının gruplandırıldığı başlık sayısı artırılmış, Eser Sözleşmesi, Genel Olarak Rücu, Asıl İşveren Alt İşveren İlişkisinde Rücu, Asgari ve Azami Süreli İş Sözleşmeleri, Sendikanın Kapatılması, Tüzük İptali, Sendika Üyeliğinin Kazanılması ve Sona Ermesi, Grev, Hakkın Kötüye Kullanılması ve İşveren Zararının Tazmini şeklinde yeni başlıklar altında Yargıtay’ın yeni kararlarına yer verilmiş, bu yönlerden gerekli açıklamalarla, uygulama sorunlarına değinilmiştir.
Çalışmamıza alınan ilke kararlarının her birinin az bir uygulamaya veya araştırmaya ışık tutması hedeflenmiş bu nedenle temel tartışmaları esas alan kararların seçimine özen gösterilmiştir. Kararlar, tarih sırasına göre yeniden eskiye doğru dizilmiş ve her birinde belirleyici olan bir veya birkaç cümleden oluşan başlığa yer verilmiştir. (Önsöz'den)