İş Sağlığı ve İş Güvenliği Soru Bankası ( Hedef Serisi)
İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SORU BANKASI (HEDEF SERİSİ )
Doç. Dr. Kezban BOSTANLI, İ. Sercan ŞANLI
"Ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ilk defa 1475 sayılı İş Kanunu’nun 73.maddesinde yer almış,daha sonra 2003 tarihinde 4857 İş Kanunu yayımlanmasıyla1475 sayılı Kanunu’nun 14.maddesi hariç tüm maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. İs sağlığı ve güvenliği konusundaki düzenlemelere 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5.Bölümünün, 77 ila 89’uncu maddelerinde, idari para cezalarına ise, aynı Yasanın 105’inci maddesinde yer verilmiştir.
Nihayet 30.06.2012 tarihinde yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği ayrı ve kapsamlı bir yasal düzenlemeye kavuşmuştur. İş sağlığı ve güvenliği alanında gerek lisans gerekse lisansüstü ( yüksek lisans ve doktora) düzeyde eğitimlerin yeterli sayıda olmaması yanında bu alanında bilimsel tez ve literatürlerin sayısının da az olması nedeniyle Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği konusunun, diğer gelişmiş ülkelerdeki gelişme hızı ve önemi göz önüne alındığında, hak ettiği yeri ve değeri bulamadığı açıkça görülmektedir.
Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmaların hızlandırılması, doğru bilginin belli bir disiplin içerisinde aktarılması ve uygulanması ve denetiminin kontrollü bir şekilde yapılması, bu alanda ihtiyaç duyulan ilerlemenin ivedilikle sağlanabilmesi bakımından son derece önem arz etmektedir.
Bu amaçla, derleme olarak hazırladığımız kitabımızda iş sağlığı ve güvenliği konusunda doğru ve uygulanabilir bilgilerin oluşturulmasında 6331 sayılı İSG Kanunu ve yönetmelikleri ile ABD ve AB’ne üye Ülkelerin ilgili Kurum ve Kuruluşlarının yayınladığı tebliğ ve yönetmelikler kaynak olarak kullanılmıştır.
Diğer yandan, akademik bir değerlendirmeyle tüm kamu ve özel sektörde hizmet vererek, Ülkemizdeki iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalmasına katkı sağlamak amacıyla, iş sağlığı ve güvenliği alanında uzman olarak yetiştirilecek, işyeri hekimi adayı doktorlar ile iş güvenliği uzmanlığı adayı mühendis, mimar, fizikçi, kimyager, teknik öğretmen ve iş sağlığı ve güvenliği teknikerlerinin sertifika sınavı başarılarını artırmaya iliskin hazırladığımız bu kitap ile önemli bir eksiklik giderilmiş olacaktır.
Kitabın girişinde, iş sağlığı ve güvenliği alanına yönelik yeni kanun ve yönetmeliklere göre özenle hazırlanmış önemli teknik ve mevzuat içerikli pratik bilgiler, kısa notlar halinde verilmiştir. Devamında tüm konu baslıklarına ilişkin çok sayıda yeni özgün soru ilaveleriyle desteklenmiş ve bugüne kadar Bakanlık tarafından yapılan sertifika sınavlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çıkmış tüm sorular gözden geçirilerek tüm konu başlıklarına göre sınıflandırılmış ve yeniden düzenlenmiştir.
Böylece II. baskıda “Pratik Bilgilerle İs Sağlığı ve Güvenliği” kitabı ile sınava yönelik katkı sağlanırken, sahada çalısan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının da bilgi birikimlerini yeniden gözden geçirmek suretiyle, etkinlik ve verimliliklerini artırmaları amaçlanmıştır.
“Pratik Bilgilerle İs Sağlığı ve Güvenliği” kitabı ile Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından, içerdiği çok sayıda ipucu ile doğruları göstermek ve yanlış olanları da derhal terk etmek bakımından bir katkı sağlayabilirse, bilim insanı olarak görevimizi yerine getirmiş olmanın keyfi ile kendimizi mutlu addedeceğiz.(Önsöz)