Maliyet ve Yönetim Muhasebesi
Prof. Dr. Metin SABAN
Dr. Necmettin ERDOĞAN
Ekonomik,siyasi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak işletmelerin büyümeleri, rekabetin artması, planlama ve kontrol gibi benzeri nedenler maliyet muhasebesinin önemini her geçen gün arttırmaktadır.
Bu nedenle; üretilen mal veya hizmetlerin üretim maliyetinin saptanması, işletme faaliyetleriyle ilgili giderlerin kontrol edilmesi ve yöneticilerin veri gereksi–nimlerinin karşılanması, maliyet muhasebesinin başlıca görevleri arasında yer alır. Ülkemizin dört bir köşesinde bulunan Üniversitelerimizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde öğrenim gören binlerce öğrenci maliyet muhasebesi dersini (işletmelerin bu konuda yetişkin elemana olan talebinin artması nedeniyle) en önemli meslek dersi olarak algıladıkları yadsınamaz.
Sözü edilen öğrencilerin gelecekte; üretim, pazarlama, finansman gibi işletme fonksiyonlarında görev alacakları göz önünde bulundurulursa, maliyet muhasebesini öğrenme isteklerinin nedeni kendiliğinden ortaya çıkar. Çalışmamız vurgulamış olduğumuz amaçlar doğrultusunda konuların kavranılmasını kolaylaştırdığına inandığımız sistematik içinde sekiz bölümü içermektedir.
Çalışma, okurlara yararlı olabilmesi amacıyla her konuya ilişkin yeteri kadar “çalışma soruları” eklenmiştir. Söz konusu sorular ilgili kesimlerin önemli noktalarını vurgulamak ve konuyu pekiştirmek açısında önem taşımaktadır. Bu nedenle soruların tamamının cevaplandırılmasının, çalışmanın okuyucuya olan katkısını
Başlıklar,
- Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine Göre Maliyet MuhasebesiIGiderlerin İncelenmesi
- Maliyet Hesaplama Sistemleri
- Maliyet Analizleri ve Maliyetlerin Yönetim Kararlarında Kullanılması
- Maliyetlerin Planlama ve Kontrol Amacıyla Kullanılması
- Maliyet ve Yönetim Muhasebesinde Güncel Gelişmeler