Orman Hukuku
Prof. Dr. Mehmet ÜNAL
Prof. Dr. Veysel BAŞPINAR
DÖRDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ
Bu baskıdan önce Orman Kanunu’nda çok geniş ve kapsamlı değişiklikler
yapılmıştır. Yapılan bu değişikliklerle adeta Orman Kanunu baştan aşağı yenilenmiş bulunmaktadır. Bu durum eldeki baskı üzerinde sürekli ve uzun bir çalışmayı gerektirmiştir.
Bundan önceki baskılarda, Orman Hukuku’na ilişkin konular ampirik bir yöntemle ele alınıp incelenmişti. Bu baskıda ise konular arasındaki bilimsel bağ ve sıra dikkate alınarak eser sistematik hale getirilmiştir. Çalışmalar sırasında görüldü ki, Orman Hukuku’nun üç temel konusu bulunmaktadır. Bunlar; ormanlar üzerindeki yetki ve bunun hukukî niteliği, orman sınırlarının belirlenmesi (kadastrosu), orman varlığına karşı işlenen suçlardır. Anılan temel konulardan ilki “Maddî Orman Hukuku”, ikincisi “Şeklî Orman Hukuku” ve üçüncüsü ise “Orman Ceza Hukuku” adıyla inceleme konusu yapılmıştır. Bu baskıda da sözkonusu ayırım aynen korunmuştur. Bununla birlikte, ayırımların kapsamları daha geniş işlenmiş ve bu arada güncelleştirilmiştir. Özellikle Orman Ceza Hukuku kısmında, geçmişte suç kabul edilen, fakat daha sonra kabahatlere dönüştürülen fiiller ilk kez metne dahil edilmiş, konu ile ilgili doktrin ve uygulamaya yer verilmiştir.
Ayrıca konular yeni baştan ele alınmış; yeni kaynakların ışığı altında baştan aşağıya değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Keza önceki baskıda bulunmayan birçok konu da çalışmanın kapsamına alınmıştır. Bu anlamda özellikle 2012 yılında yayımlanan 6292 sayılı Kanun ve “Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği”ni zikretmek gerekir. Bu arada gerek doktrin ve gerek uygulamada mevcut olan görüşlere de gerektiği ölçüde yer verilmiştir. Böylece eser, bir taraftan öğrencilerin, diğer taraftan uygulayıcıların yararlanabileceği bir çalışma haline getirilmiştir. Çalışmamızda bize yardımcı olan Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Ali Akın METİNER ile Arş. Gör. Ceren DEMİREL’e teşekkür ederiz.
Uzun ve çetrefilli çalışmayı gerektiren kitabın hazırlık safhasında değerli meslektaşım Prof. Dr. Veysel BAŞPINAR’ın da, gerek fikirleriyle gerek sarfettiği mesai ile önemli katkıları olmuştur. Bu katkı ve mesaisi için bu baskıda ikinci yazar olarak eklenmiştir. Kitabın bu baskısını gerçekleştiren Savaş Yayınevi sahibi Barış GEZERKAYA’ya; dizgileri, her zaman olduğu gibi sur’atle, büyük bir titizlik ve özenle gerçekleştiren Ümmühan EROĞLU’na teşekkürü bir borç biliriz.