İş Göremezlik Tazminatı Hesaplama Yöntemleri
Şule Şahin
Ezgi Nevruz
Başak Bulut Karageyik
Güven Şimşek
Aktüerya bilimi konusunda uzman ve bu alanda bilirkişilik yapmakta olan yazarlar tarafından kaleme alınan bu kitabın amacı iş göremezlik tazminatı konusunda bilirkişilik yapacak kişiler için, kitabın yazıldığı tarihteki mevcut uygulamaları kapsayan ve tazminat hesaplamalarını kişisel verilerden arındırılmış dava dosyalarına dayalı örneklerle açıklayan bir kaynak sunmaktır. Kitapta, bilirkişilerin dikkate alması gereken hukuki ve aktüeryal esaslar ile hesaplamanın nasıl yapılacağı ve bilirkişi raporunun nasıl hazırlanacağı anlatılmıştır.
Mevcut uygulamada yer alan iki temel hesaplama yöntemi, progresif rant ve aktüeryal yöntem, örnek dava dosyaları için tazminat hesaplamaları yapılarak açıklanmıştır. Her bir dava dosyasında kullanılan varsayımlar ve uygulanan yöntemler için ilgili Yargı kararları, kanunlar, genel şartlar ve yönetmelikler referans olarak verilmiş, sunulan detaylı tazminat hesaplamaları ile uygulanan yöntemler arasındaki farkların tazminat tutarlarına etkisi gösterilmiştir.
Tazminat hesaplamalarının hukuki boyutunu tartışan birçok kaynak olmasına rağmen, bu kitap aktüerya bilimi kurallarını esas alarak hesabın yapılışını ve Türkiye'deki mevcut uygulamaları örneklerle ayrıntılı bir şekilde anlatan, şimdiye kadar sunulmuş ilk ve tek kaynaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
Konu Başlıkları
Hukuki Açıdan iş Göremezlik Tazminatı
Aktüeryal Olarak İş Göremezlik Tazminatı
Finans Matematiği
Hayat Tabloları
Hayat Sigortaları Matematiği
Hayat Anüiteleri
Örnek Dava Dosyalan (Trafik ve iş Kazaları)
Progresif Rant Yöntemi
Aktüeryal Yöntem – Bakiye Ömür ve Bilinen Gelir Yaklaşımı
Aktüeryal Yöntem – Tam Hayat ve Güncel Gelir Yaklaşımı
Benzer Davalardaki Yargı Uygulamaları
Örnek Bilirkişi Raporları