Türk Vesayet Hukuku Yargılama Usul ve Esasları
TÜRK VESAYET HUKUKU.YARGILAMA USUL VE ESASLARI
Serhan GÜRSOY, Ekrem YILDIZ
"BİLİNDİĞİ ÜZERE, ULUSLAR ARASI TOPLUMDAKİ GELİŞMELER, BİREYCİ ANLAYIŞIN ÖNE ÇIKMASI, BİREYİN KORUNMASI, KOLLANMASI, GÖZETİLMESİ KAVRAMLARINI GÜNCEL HALE GETİRMİŞ, ULUSLAR ARASI TOPLUMU VE BUNA PARALEL OLARAK ULUS DEVLETLERİ DE BU YÖNDE DÜZENLEMELER YAPMAYA, MEVCUT DÜZENLEMELERİNİ GÖZDEN GEÇİRMEYE ZORLAMIŞTIR.
ULUSLARARASI TOPLUM, 14/11/1950 TARİHİNDE İMZA ALTINA ALDIKLARI, AVRUPA İNSAN HAKLAN SÖZLEŞMESİ İLE YURTTAŞIN TEBASI OLDUĞU DEVLET KARŞISINDAKİ HAKLARINI, EN ÖNEMLİ İNSAN HAKKI OLARAK KİŞİ HÜRRİYETİ VE KİŞİ HÜRRİYETLERİNİN SINIRLANMASI ŞARTLARINI DÜZENLEMİŞTİR. KEZA 1990 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLAN SÖZLEŞMESİ İLE DE KORUMA, KOLLAMA VE GÖZETMENİN EN ÖNEMLİ ÖZNESİ OLAN ÇOCUKLARIN DURUMU VE HAKLARI DÜZENLEME ALTINA ALINMIŞTIR.
ULUSLAR ARASI TOPLUMDAKİ BİREY LEHİNE ANLAYIŞ DEĞİŞİKLİĞİ, ÇAĞCIL DEVLETLERİN MEDENİ KANUNLARINDAKİ ÖZELLİKLE VESAYET HUKUKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİ DE BERABERİNDE GETİRMİŞTİR. ALMAN KANUN KOYUCUSU MEDENİ KA-NUN´DA 1992 TARİHİNDE YAPTIĞI DEĞİŞİKLİKLE, VESAYET HUKUKUNU HİMAYE HUKUKU OLARAK DEĞİŞTİRMİŞ, KORUNANIN, HİMAYE EDİLENİN MENFAATLERİNİ, İTİBAR EDİLEBİLİR OLMASI HALİNDE GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİNİ DAHA DEĞERLİ KILMIŞTIR. YİNE İSVİÇRE KANUN KOYUCUSU DA MEDENİ KANUNU´NDA 1981 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU DEĞİŞİKLİKLE, VESAYET HUKUKU KURUMLARINI KORUNAN BİREY LEHİNE YENİDEN DÜZENLEMİŞTİR.
TÜRK KANUN KOYUCUSU, 01/01/2002 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN TÜRK MEDENİ KANUNU´NDA, MEHAZ İSVİÇRE MEDENİ KANUN´A PARALEL DÜZENLEMELER GETİRMİŞ, BU MEYANDA ÖNCEKİ KANUNUMUZ MEVCUT OLMAYAN, KORUMA AMACI İLE KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANMASI MÜESSESİNİ DE HUKUK SİSTEMİMİZE KAZANDIRMIŞTIR.