Uygulamadan Örnek HükümlerleÖzel Kanunlarda Suçlar (Cilt 2)
Dr. Gökhan TANERİ
Uzun soluklu ve kapsamlı bir çalışma ile okuyucu karşısındayız. Bu çalışmada uygulamada sıklıkla karşılaşılan özel kanunlarda yer alan ceza yaptırımlarına yer verilmiştir. Özel kanunlarda yer alan ceza hükümleri ile sınırlamaya çalıştığımız bu eserde, suçların sistematik incelemesi ile Yargıtay kararları birlikte verilmeye çalışılmıştır.
Özel ceza kanunları, zaman zaman birbirleri ile ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hükümlerle çelişen zamanının eğilimlerini yansıtan, kimi zaman idari düzenlemeleri ön planda tutarak düzenlemeler yapmaya çalışan hükümlerdir. Suç olmaktan çıkarma eğilimi ile birlikte pek çok adli nitelikteki eylem, kabahat eylemine dönüştürülmüş ve böylelikle suç ve ceza siyaseti bakımından oldukça farklı bir döneme girilmiştir. Pek çok eylem, idari yaptırım niteliğinin ağır basması nedeniyle idari yaptırımlarla karşılanmış ve idari yargı ya da adli yargı arasında bir işbölümü ihtilafı da oluşturmuştur. Suç ve kabahatler arasındaki geçişkenlik, uygulama açısından sorun oluşturur niteliktedir. Adli yaptırım niteliğindeki bir eylemin unsurlardaki farklılıklarla kolaylıkla idari yaptırım kapsamında değerlendirilmesi, soruşturma-kovuşturma aşaması ile kanun yolları aşamalarının uzunluğu nedeniyle bu eylemlerin zamanaşımına uğraması ve yaptırımsız kalması sonucunu doğurabilmektedir.
Bir kısım özel ceza kanunları konuyu bütün ayrıntısıyla düzenlemeyi tercih etmiş bir kısmı ise uygulamacılara geniş bir takdir yetkisi vermiştir.
Hukuk devleti ilkesi açısından uygulayıcıya geniş takdir yetkisi veren hükümlerin, ceza hükümlerine etkisi dikkate alındığında sorun oluşturabileceği, kanunilik ilkesine aykırı sonuçlar doğurabileceği değerlendirilebilir.
-
%31.100,00 TL1.067,00 TL
-
-
-
-
-
-
%31.030,00 TL999,10 TL
-
-
-
-
-